Kolejne dni działań „Make Healthy Choices”
Podczas czwartego dnia wymiany w kuchni rządziła w polska grupa. Pod okiem instruktor Beaty Bąk młodzież lepiła pierogi i gotowała bigos oraz piekła szarlotkę. Polskie smaki przypadły do gustu gościom, którzy z z apetytem pałaszowali polskie przysmaki. Po południu odbyły się warsztaty cukiernicze pod hasłem: „Life sweetened with stevia, xylitol and coconut sugar”, podczas których uczestnicy poznali substytuty białego cukru.
Ostatnia grupą, która przygotowywała swoje narodowe potrawy była grupa turecka. Po spróbowaniu pysznej tureckiej zupy pomidorowej zwanej mercimek çorbası, cig kofte, potrawy z surowego mięsa (chudej jagnięciny albo wołowiny) dokładnie zmielonego i długo wyrabianego z kaszką bulgur i przyprawami oraz słodkiego tureckiego deseru mleczno-cynamonowego staliśmy się fanami tureckiej kuchni.
Po degustacji łotewska grupa opowiedziała nam o zasadach savoir-vivre panujących przy podawaniu posiłku. dzięki warsztatom nauczyliśmy się jaki należy zachowywać się przy stole, z jakich kieliszków pije się dany napój, jak zasygnalizować o skończonym posiłku kelnera etc. W ramach działań projektowych zaplanowane były także warsztaty z garnirowania potraw „Eating with the eyes”, które obudziły w uczestnikach kreatywność i zachęciły do tworzenia niesamowitych kompozycji z owoców.
Oczywiście nie mogło zabraknąć wycieczki do stolicy Dolnego Śląska, Wrocławia, gdzie udaliśmy się z wizytą do Hydropolis, a potem zwiedziliśmy miasto. Niedziela zwykle jest dniem odpoczynku, ale u nas robota od rana trwała w najlepsze, młodzież przygotowywała zdrowe fit przekąski, które były rozdawane podczas akcji promocyjnej, która odbyła się nazajutrz. Akcja została zakończona sukcesem, mieszkańcy chętnie częstowali się wyrobami cukierniczymi, które mimo, że bardzo słodkie, nie zawierały kalorii. Ostatni dzień wymiany zakończyliśmy pożegnalnym grillem.
Wszyscy z wielkim żalem opuszczali nasze Centrum wracając do swoich domów. Było to wspaniałe doświadczenie, dzięki któremu młodzież nawiązała nowe przyjaźnie, podszkoliła swoje umiejętności językowe, a także poznała kultury innych krajów.