Piernikowe szaleństwo
Zapach pierników, obok zapachu choinki, mandarynek i grzybów, to jeden z aromatów kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia. Aby móc w święta Bożego Narodzenia zajadać się pysznymi i miękkimi piernikami, za ich pieczenie trzeba zabrać się najpóźniej tydzień przed świętami. Pierniki potrzebują „leżakowania” w puszce albo zamkniętym pudełku, w ciemnym miejscu.
Zgodnie z tymi zasadami młodzież podczas zajęć cukierniczych piekła pyszne tradycyjne pierniki, a następnie dekorowała je kolorowym lukrem. Nie lada wyzwaniem okazały się piernikowe kamieniczki, którymi uczniowie obdarowali pracowników Centrum. Uczniowie pod czujnym okiem instruktor praktycznej nauki zawodu, Beaty Bąk misternie wypiekali i dekorowali elementy piernikowej chatki. Najtrudniejszą czynnością było posklejanie chatki w całość, ale na szczęście, mimo kilku nieudanych prób, udało się!