Tajniki słowiańskiej kuchni w projekcie „Powrót do wspólnych korzeni”
Projekt polsko-ukraińskiej wymiany młodzieży „Powrót do wspólnych korzeni” trwa w najlepsze! Za nami wyjazd edukacyjny do Wrocławia, gdzie zwiedziliśmy Muzeum Etnograficzne, integrowaliśmy się rozwiązując zagadki w Escape Roomie oraz grając w grę miejską „Zemsta Strzygi”.W kolejnym dniu bliżej poznaliśmy tajniki słowiańskich kulinariów, w czym pomogły nam specjalistki Izabela Rasała z Klinika Słoika oraz Ania Rumińska z Slow Food Dolny Śląsk Na warsztatach kulinarnych uczyły nas robić tradycyjny zakwas na barszcz z wykorzystaniem ziół tj. ogórecznik, mlecz, oregano, serdecznika czy melisy cytrynowej. Następnie przyszedł czas na słowiańskie potrawy, którymi zajadał się sam Mieszko I: kluski hreczane, cebulowa konfitura, brajkę prosianą. Przy okazji wysłuchaliśmy historii o tym jak wyglądała codzienność dawnych Słowian w kuchni. Na deser wyruszyliśmy na kuźnię zamkową, gdzie wykuliśmy sobie pamiątkowe ozdoby.
Projekt realizowany w ramach programu Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży finansowany z Ministerstwo Edukacji i Nauki.