Slow food
W dniu 18 marca 2015 roku, dla młodzieży z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy przyuczanej do zawodu kucharz, odbyło się szkolenie ze Studio Culinary Solutions & slow food bistro, prowadzone przez doświadczonego szefa kuchni Łukasza Terlikowskiego.
Temat szkolenia „Slow food”, czyli eko – kulinarne podejście do gotowania. Podczas przyrządzania posiłków uczestnicy dowiedzieli się czym jest zdrowe, ekologiczne i lokalne dolnośląskie jedzenie, jakie są tradycje kulinarne Dolnego Śląska i jak można połączyć je z nowoczesnością. Młodzież wraz z szefem kuchni przyrządziła kilka innowacyjnych potraw z wykorzystaniem lokalnych produktów:
-
Carpaccio z buraka z grillowanym kozim serem i płatkami kaczki
-
Tajskie pulpety z trawą cytrynową i ryżem z dymką i kolendrą
-
Czekoladowe Brownie
W tych daniach połączone zostały produkty od lokalnych producentów wraz ze składnikami, pochodzącymi z różnych zakątków świata.Uczestnicy także dowiedzieli się czym jest technika „sous vide”, czyli gotowanie w niskich temperaturach, co pozwala na zachowanie w potrawach prawie wszystkich witamin i składników odżywczych, które są zawarte w surowych produktach.
Oczywiście nie obyło się bez degustacji przyrządzonych pyszności, które wszystkim bardzo smakowały!
Autor oraz zdjecia: Yuliya Wojtarowicz