Ukraińskie przysmaki

     2 kwietnia w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy ponownie odbyło się szkolenie dla 6 wychowanków Ochotniczych Hufców Pracy. Szkolenie poprowadziły Dolores Andreu z Hiszpanii i Viktoria Kozlova z Ukrainy, wolontariuszki EVS, które goszczą w CKiW OHP w Oleśnicy w ramach projektu „Building Connections Between Cultures” realizowanego ze Stowarzyszeniem Semper Avanti z Wrocławia.
    Tym razem tematem szkolenia były sałatki, które są przyrządzane podczas ukraińskich świąt. Na początku szkolenia podczas dyskusji młodzież wraz z wolontariuszami omówiła różnice pomiędzy polskimi a ukraińskimi sałatkami. Jak się okazało wiele z nich ma podobne składniki. Różnice choć nieliczne, jak się okazało często wpływają na smak końcowy dania.

 

 

 

     W trakcie warsztatowej części spotkania młodzież wykonała „Śledzia pod futrem” oraz sałatkę „Olivier”. Na Wschód od Bugu nie ma imprezy bez „Śledzia pod futrem”. Sałatka ta podobna jest do naszej rodzimej, składającej się z ziemniaków, marchewki, cebuli, śledzia, buraków i majonezu. Natomiast sałatka Olivier to tradycyjna rosyjska potrawa, wymyślona przez Belga. Ta ziemniaczana sałatka to prawdziwy przysmak Rosjan oraz Ukraińców, który swoją nazwę zawdzięcza Lucienowi Olivierowi, Belgowi pracującemu jako kucharz cara. Sałatka składa się, oczywiście, z ugotowanych ziemniaków, z kiszonych ogórków, jabłek, cebuli oraz mięsa kurczaka. Wszystko pokrojone w kostkę i odpowiednio przyprawione do smaku.

 

 Sałatka „Olivier”

 

Śledź pod futrem

 

     Każde szkolenie coraz bardziej zbliża wolontariuszy i młodzież CKiW OHP w Oleśnicy. Bariery językowe są coraz mniej zauważalne, a poznawanie nowych przepisów z dalekich stron jest bardzo ciekawym doświadczeniem.

 

Autor oraz zdjęcia:
Yuliya Wojtarowicz, Sylwia Politowska