Wojewódzki Konkurs Kuchnia Polska

W poniedziałek 20 marca 2017r., w pierwszym dniu astronomicznej wiosny, drużyna z Centrum Kształcenia i Wychowania z Oleśnicy, w składzie Natalia Sus  i Dawid Zdziebło wzięła udział w konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska”, organizowanym przez Środowiskowy Hufiec Pracy w Namysłowie i Opolską Wojewódzką Komendę OHP. Nasi wychowankowie zajęli w nim pierwsze miejsce. W zmaganiach konkursowych wzięło udział 5 drużyn z różnych ośrodków OHP.

Młodzież z klas trzecich gimnazjum przyuczająca się do zawodu kucharza prezentowała swoje umiejętności w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Mechanicznych. Konkurs był okazją do zweryfikowania swoich umiejętności przed wewnętrznymi egzaminami sprawdzającymi, zmierzenia się z presją czasu, natłokiem emocji i stresem. Zadaniem uczestników było przygotowanie polskiej potrawy wielkanocnej. Drużyna  z Centrum przygotowała jajka w „czapeczkach” oraz mini klops  z sałatką w sosie koperkowym. Uczestnicy swoją potrawę potrafili nie tylko bardzo dobrze przygotować, ale też świetnie opisać wszystkie czynności prowadzące do efektu końcowego. Jury konkursowe oceniało m.in.  sprawność w posługiwaniu się sprzętem kucharskim, smak i jakość wykonania potrawy, estetykę oraz stosowanie zasad organizacji pracy i BHP. Nasi uczestnicy prezentowali się bardzo ładnie w białych strojach i bordowych zapaskach. Organizatorzy konkursu podkreślali coraz wyższy, ale również bardzo wyrównany  poziom przygotowania uczestników. Dla Natalii i Dawida było to pierwsze tak poważne wystąpienie i dumni jesteśmy z opanowania i odpowiedzialnego podejścia naszych podopiecznych do rywalizacji.