XIV edycja wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie-kucharz”

28 marca w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Ząbkowicach Śląskich odbyła się XIV edycja wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie-kucharz”. Organizatorem konkursu była Dolnośląska Wojewódzka Komenda OHP we Wrocławiu oraz OSiW w Ząbkowicach Śląskich. W konkursie wzięło udział 8 hufców, oleśnickie Centrum pod nadzorem instruktor Haliny Czajkowskiej reprezentowali Beata Janikowska i Arkadiusz Suchański. Konkurs wojewódzki składał się z dwóch części- teoretycznej i praktycznej, a jego celem jest m.in. sprawdzenie opanowania wiadomości i umiejętności w zawodzie kucharz oraz przygotowanie młodzieży do egzaminów zewnętrznych na tytuł robotnika wykwalifikowanego w zawodzie kucharz. Etap pisemny konkursu składał się z 40 pytań testowych, czas trwania egzaminu praktycznego wynosił 60 minut. Podczas części praktycznej uczniowie musieli wykonać zupę krem z brokuła, rybę w sosie cytrynowym, ziemniaki z wody, a także surówkę z marchwi i białej rzepy. Komisja oceniała nie tylko zachowanie wszelkich norm i zasad przy przygotowaniu potrawy, sposób wykończenia potrwa, ich konsystencję, zapach, smak i wygląd, a także utrzymanie czystości na stanowisku pracy. Drużyna oleśnickiego Centrum zdobyła III miejsce, gratulujemy!