„Make Healthy Choices” start projektu!
Działania w ramach projektu „Make Healthy Choices” rozpoczęły się prezentacją audiowizualną przedstawiającą cele projektu, zakładane założenia wymiany, jej planowane efekty i wpływy. Młodzież z zapałem wzięła udział w dyskusji oraz rozwiązała test sprawdzający ich wiedzę z zakresu zdrowej żywności oraz zdrowego stylu życia. Równie chętnie wzięła udział w grach i zabawach integracyjnych, które pozwoliły „przełamać lody”, nawiązać kontakt i zapamiętać swoje imiona. Na ten dzień zaplanowane zostało zwiedzanie Zamku oraz miasta Oleśnicy z przewodnikiem. Goście zza granicy z zainteresowaniem słuchali historii miasta oraz podziwiali zabytki. Organizatorzy przygotowali na ten dzień prezentację „Sport activity and why it is beneficial to our body and mind?, która dotyczyła wypoczynku, sportu, regeneracji mięśni i rekreacji w życiu.
Podczas kolejnego dnia działań grupa z Chorwacji opowiedziała o swoim kraju, obyczajach i kulturze, a następnie opowiedziała o tradycyjnych chorwackich potrawach, które nauczyła potem przygotowywać podczas warsztatów.Po warsztatach gastronomicznych odbyła się prezentacja o tym jak obliczać zapotrzebowanie kaloryczne BMI „”How to count Your macros and How to estimate calories you will need per day”. Po prezentacji młodzież wykorzystała zdobytą wiedzę w praktyce i podczas warsztatów „A healthy diet for a healthy life” ułożyła sobie wzajemnie zdrowe menu będące alternatywą ich codziennego żywienia. Dzień zakończył mini maraton, podczas którego uczestnicy wymiany rywalizowali w mieszanych grupach w sztafecie. Po maratonie nadszedł czas na warsztaty z przygotowania eBooka.
Trzeci dzień wymiany rozpoczęła prezentacja grupy łotewskiej, która przekonała nas, że Łotwa to piękny i warty odwiedzin kraj! Młodzież przygotowała tradycyjny buraczany chłodnik oraz zupę chlebową na słodko. Po południu grupa z Turcji przedstawiła prezentację „What are superfoods and why they are so super?”, po czym kazdy z uczestników z zawiązanymi oczami próbował superfoods tj. olej kokosowy, nasiona chia, jagody goi, masło orzechowe bez cukru, cukier kokosowy, ksylitol. Dzień zakończył się aktywnością sportową.