Makaroniki- kolorowe pyszności z Francji
Macarons, czyli makaroniki, są kruchymi ciastkami migdałowymi z kremem w środku, których początki sięgają XIII wieku. Pochodzą one z terenów, gdzie uprawiano migdały, czyli we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii. Był to popularny deser ludzi biednych, z czasem zyskał jednak uznanie bogatszych warstw społeczeństwa, a nawet monarchów.
Podczas zajęć praktycznych z cukiernictwa klasa I Szkoły Branżowej poznawała techniki wykonania makaroników według tradycyjnych receptur. Młodzież pod okiem cukiernika Nataliyi Golombyovskiej zdobyła wiedzę teoretyczną i praktyczną w wykonywaniu tych małych dzieł sztuki. Przepisy na wykonanie są różnorodne, ale podstawą każdego z nich są mielone migdały. Do ciastek używa się także cukru, cukru pudru oraz białek jaj. Makaroniki zrobione przez uczniów nadziewane były ganaszem czekoladowym i malinowym. Wykonane przez młodzież na zajęciach słodkości powstały w całości z naturalnych produktów.