Słodkie szkolenie na Zamku
Ochotnicze Hufce Pracy jak realizator projektu „Ginące zawody pomysłem na przyszłość”, którego celem jest ochrona przed zapomnieniem tradycyjnego rzemiosła i wytwórczości rękodzielniczej, zorganizowały szkolenie z zakresu zawodu cukiernik według tradycyjnych receptur dla wychowanków OHP z całej Polski.
W ramach kolejnej edycji projektu z „ginących zawodów” do Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy przybyło 10 uczestników z Wojewódzkich Komend OHP: Małopolskiej, Kujawsko-Pomorskiej, Łódzkiej, Lubelskiej i Warmińsko-Mazurskiej oraz Centrum Kształcenia i Wychowania w Pleszewie. Podczas 12 dni pod okiem instruktor Beaty Bąk młodzież zdobyła nowe umiejętności i podniosła swoje kwalifikacje w zawodzie cukiernika. Zajęcia miały charakter praktyczny, dzięki czemu młodzież miała okazję samodzielnie wykonywać wszystkie przepisy, poznając od kuchni tajniki tradycyjnych wypieków.
26 października młodzież stanęła przez członkami Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej aby przedstawić swoje wyroby. Młodzież spisała się wzorowo, smakowite wypieki cieszyły nie tylko podniebienia, ale i oczy pięknymi dekoracjami, za co Komisja wystawiła same pozytywne oceny. Na egzamin przygotowano: ciasto marchewkowe, ciasto „jagodowa chmurka”, sernik, ciasto „dziwaczek”, rafaello, tort zamkowy, jabłecznik, torcik serowy, morengi i rogaliki z marmoladą.
Po egzaminie uczestnikom oraz instruktorce Beacie Bąk podziękowania złożyła Ewa Święta z Komendy Głównej OHP, dyrektor Centrum Przemysław Wróbel i Przewodnicząca Komisji Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej. Na zakończenie młodzi ludzie otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursu w zawodzie cukiernik.