Wykład „Aby życie miało smaczek-poznajemy zdrowe zamienniki soli i cukru”
Ostatni z serii wykładów dotyczących zdrowego żywienia w ramach projektu „Zdrowie-moda na całe życie” poruszał temat zdrowych zamienników soli i cukru.
W Polsce spożywa się średnio 2-3 razy więcej sodu niż przewidują zalecenia. Jego wysokie spożycie wywołuje wiele chorób, w tym nadciśnienie tętnicze. Sód jest rozpowszechniony w produktach spożywczych, dlatego jest on łatwo dostarczany z dietą, zatem każdy może być narażony na jego nadmierne spożycie i uważać z dosalaniem potraw. Zwiększone spożycie sodu może być konieczne u niektórych sportowców i przy zwiększonym wydalaniu moczu oraz w odwodnieniu. Wysokie spożycie cukrów może prowadzić do otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów, chorób układu krążenia i niektórych nowotworów. Cukry proste są rozpowszechnione w żywności. Cukier można zastępować innymi substancjami słodzącymi, kierując się aktualną wiedzą i przepisami prawa oraz zdrowym rozsądkiem. Dobrym podejściem jest eliminowanie słodkich produktów z diety.
Uczestnicy grupy „Młodzi, zdrowi, aktywni” podczas wykładu wyczerpująco rozwinęli temat szkodliwości soli i cukru z naciskiem na stosowanie zdrowych zamienników przez młodzież. Przygotowali także zdrowe desery- bez użycia cukru, a jedynie jego zdrowych alternatyw, które są równie smaczne co tradycyjny cukier. Na zakończenie wykładu zebrani słuchacze rozwiązali test wiedzy dotyczący zagadnienia.