Sposoby na spędzanie czasu offline- warsztaty kulinarne
W ramach zajęć aktywnego spędzania czasu zaprosiliśmy uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 w Oleśnicy na warsztaty kulinarne. Warsztaty poprowadziła instruktor nauki zawodu Beata Bąk wraz z uczestnikami z grupy inicjatywnej, którzy kształcą się w zawodzie kucharz. Celem warsztatów było zachęcenie młodych ludzi do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz zachęcenie do spędzenia czasu z rodziną czy przyjaciółmi w kuchni jako alternatywy dla siedzenia przed telefonem czy laptopem. A nuż gotowanie stanie się ich nowym hobby?
Uczniowie w grupach przygotowali:
Koktajl z avocado, szpinaku i bananów
Koktajl z mango, nektaryn, moreli i bananów
Koktajl z truskawkami, bananami, kokosem i miętą
Sałatkę grecka ze świeżymi warzywami
Pizzę z arbuza z serem halumi, oliwkami, syropem klonowym i cytryną
Deserki z nasionami chia na bazie jogurtu greckiego, z pulpa mango musem truskawkowym z granola i owocami.