Pokaz umiejętności zawodowych piekarza w MCK Oleśnica
Pokaz umiejętności zawodowych piekarza w MCK Oleśnica
Zawód piekarza jest jednym z najstarszych bo już od średniowiecza po dzień dzisiejszy znany i wybierany jako jeden z kierunków kształcenia zawodowego, pokrewny z zawodem kucharza czy cukiernika. Piekarze wymieniani w najstarszych dokumentach prawa magdeburskiego, razem z rzeźnikami i szewcami zakładali pierwsze, miejskie cechy branżowe w Polsce. I choć zawód ten kojarzy się głównie z wypiekaniem chleba to w swoim zakresie mieści dużo więcej bo i dobieranie oraz ważenie produktów, wyrabianie ciasta, pieczenie wyrobów piekarniczych a także ich dekorowanie, obsługa urządzeń, jak również co nieodłączne – praca biurowa – czyli prowadzenie niezbędnej dokumentacji. W pracy piekarza niezwykle istotna jest higiena osobista jak i higiena otoczenia, dobra kondycja fizyczna i zdrowotna, dokładność i estetyka. By zdobyć zawód cukiernika można podjąć naukę w szkole branżowej I stopnia. Edukacja trwa wówczas 3 lata. Można też wybrać krótszy kwalifikacyjny kurs zawodowy, najczęściej 2 lub 3 semestry w systemie weekendowym. Po pozytywnym zdaniu państwowego egzaminu prowadzonego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną otrzymuje się świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Dla zachęty do wyboru zawodu piekarza oraz ukazania jego tajników doradczyni zawodowa i pośrednik pracy zorganizowały w MCK Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Oleśnicy pokaz umiejętności zawodowych pod okiem doświadczonej instruktorki Mirosławy Roch oraz Haliny Czajkowskiej. W zajęciach brali udział uczniowie klas 7 i 8 CKiW OHP W Oleśnicy. Podczas zajęć zaznajamiali się z zasadami BHP, recepturami, składnikami i technikami pracy. Wspólnie łączyli produkty, mieszali ciasto, formowali w rogaliki, które kolejno wykładali na blachach i piekli. Miłym i smacznym akcentem na koniec było delektowanie się smakiem własnoręcznie przygotowanych wypieków.